JAwAb TaG KaK YAtie

Tag ~ My First Born

Selalu ibu baca tag ni kat blog org jer..skrg ibu kena buat gak pas kak Yatiejay dah tag Ibu..

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
tak de plan pun...first pregnancy miscarriage (baby 20+week). Dalila are the 2nd time pregnancy.


2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
yes!


3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Alhamdulillah....Very2 the happy.


4. HOW OLD WERE YOU?
masa umur 27 tahun. Kawen pun dah umur 26 tahun.


5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
dah 2 hari lambat period, terus beli alat test tu..pas buat test tengok ada 2 line. 2-3 hari pastu baru g confirm dgn doktor.


6. WHO DID YOU TELL FIRST?
Tentu la Abah..sbb abah je ada kat umah.


7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
mula2 tu mcm tak nak tau jgk, tp bila doktor tanyanak tau jantina ke tak...kami jwb "ya" je lah kat doktor tu..


8. DUE DATE?

21 Sept 2008

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?

Yup! masa 3bln pertama..tp makan obimin rasa kurang sikit letih tu..

10. WHAT DID YOU CRAVE?

Ada..nak makan ketupat daun palas...(dapat) mak kirim dari kedah. Ada ngidah 2-3 jenis kuih gak.


11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Tak boleh bau sabun basuh pinggan, pening je rasa bau tu..


12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
Yg fist dulu tu, boy...yg sekarang ni girl.


13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
Tak kisah boy or girl..asal selamat dan sihat sudah la...


14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
20kg...wohuuuu...


15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Tak de laa...


17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Alhamdulilah kali kedua ni tak de apa-apa...dua-dua sihat..


18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Pearl Maternity Hospital, penang


19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
2 jam lebih je..sbb masa doktor pecahkan air ketuban..Dalila dah terbuang air besar dah kat dalam.


20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Abah je


21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
masa ibu dok try nak cara normal: abah, doktor dgn nurse. masa kt OT abah tak boleh ikut msk.

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
emergency c-section..sbb dah lama ibu try push sampai xlarat dah..lagi pun risau Dalila tertelan najis sendiri kalo tunggu lama lagi.


23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Tak ambik ubat apa pun.


24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.4kg


25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
23 Sept 2008..terlebih 2 hari sbb x de tanda2 or sakit apa2 pun..doktor ckp kalo 22hb tu xde rase gak..kena induce 23hb...bagi beranak jgk..


26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Arifa Dalilah....abah nak letak Nur Arifa Dalilah...tp cam panjang je....sian dia nnt nak isi borang apa2 nnt.


27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
Dalilah sekarang dah umur 5 bulan 1 minggu 2 hari :)

sape2 rajin nak buat tag ni...di persilakan ambik..jgn malu2..

2 comments:

YatieJay said...

Dah pernah misscarriage eh? Kesiannya, dah besar lak tu...takpe2 ada hikmah tu...

ONFARISHA said...

Salam perkenalan dari Sha,,
Comelnyer ur doter...

Jemput ke blog saya.. ada kidsware... Mana tahu ada yang berminat nak sambar for your lil princess...

http://little1store.blogspot.com

Post a Comment